TRAINING VOOR HET DISCUSWERPEN.
Was de overheersing in het begin van de vorige eeuw voornamelijk een aangelegenheid voor atleten uit de USA, na de 2e wereldoorlog gingen ook de Europese atleten de concurrentie met hen aan.
Dit heeft geleidt tot een bijna totale dominantie voor voornamelijk de voormalig Oost-Europese discuswerpsters in de jaren '60, '70, '80 en '90.
Tot op heden zijn de Europese vrouwen binnen het discuswerpen nog steeds dominerend.
Voor de mannen is nooit een dominante rol weggelegd geweest, denk hierbij aan viervoudig Olympisch kampioen Al Oerter. Eind jaren '70 Mac Wilkins, en momenteel zijn het voornamelijk de Duitsers die de toon zetten.
In de jaren '60 werd de leidende positie van de USA overgenomen door de voormalige Oostbloklanden. Dit had te maken met een zeer goede trainingsaanpak. Denk hierbij aan de periodiseringsmodellen van Madwejev en later Kreer/Popov.
Deze trainingsaanpak was zo goed dat bijna alle goede discuswerpsters uit die Oostbloklanden kwamen. Bij de vrouwen was dit bijna uitsluitend zo.
De periodiseringsmodellen zijn in de jaren '70, '80 en '90 ook door de "Westerse" landen overgenomen, echter met wisselend succes.
Voor een goede trainingsopbouw van de diverse trainingsonderdelen verwijs ik u graag naar het gedeelte dat over de periodisering van de krachttraining gaat en het gedeelte dat over de periodisering van het discuswerpen gaat.
© Piet Meijdam - Amsterdam